4S kavramında yaşam döngüsü
İnsanların 4S kavramında yaşam döngüsü var, yok saydığımız bu dörtlüden hangisine fazla yükleniyorsak orda sorun yaşıyoruz.
Sandığı Sunduğu Sakladığı Sahiciliği
Sandığı hayat, olaylara yaklaşımı yorumlamasında genellikle kaoslarla sonuçlanan yanılgılarla dolu bir hayat, tablonun büyük bir kısmını bu puzzle kapsıyorsa bu bir problem çözümü ise hayat sandığı gibi değil.
Sunduğu hayat ise, sandığıyla orantılı olup gerçeklikten uzaksa kendi hayal dünyasını destekleyen sandığı hayat ile kaosun bir büyüğüne ekleyebilir, yada bunu pratiğe dönüştürebiliyorsa sanata da çevirebilir, ustalığa da senaristte olabilirsin, yalancıda şizofrende, ucu açık bir durum kontörlü sende.
Sakladığı hayat, sandığı hayatı iç dünyasında yaşayarak, kendi içinde besleyip büyüttüğünde maalesef yine kaos dolu bir yaşam ve karakterle karşılaşabiliyoruz. Bu da ayrı bir felaket olabiliyor, ve ilizyonla karmaşık hal alıyor kimiler için bu travma kimileri için ise anlaşılmaz gizemli kalma çabasındaki karakter.
Sahici hayat ise, gerçekçiliğini yaşayan hayat, bu hayatın kendi içinde sakladığı sırları sandığı hayatlar ve sunduğu yaşamın döngüsünü eşit paydada sürdüğünde kaliteli yaşam serüveni ortaya çıkıyor.
Bu 4S eşit paydada yaşandığında başarı odaklıda olabildiği gibi mutluda olabiliyorlar. En önemlisi ise başkalarının lafıyla hareket etmez yaşamındaki değerlere sahip çıkan karakterler oluyor, herhangi bir bahaneleri yoktur. Örneğin burçlara ay tutulmasına fallara veya başkalarının aklına ihtiyaçları yoktur. Destek isteyecekleri insanın konun profesyoneli ve ehlisi olduğunu bilirler. Kimden ne isteyeceklerini bildikleri gibi ne yapacaklarını da bilirler.
Sizlere tavsiye ederim 4S kavramını yaşamınıza indirgemeyi, öneri metodum ise:
Sandığın hayatı sanmalardan hayal kurmalara,
Sakladığın hayatı şeffaflaştırmaya,
Sunduğun hayatı, hedef ve amaç ikilisinde sana ait olmasına,
Sahici hayatı ise, yalın gerçekçiliğinde sürdürülen yaşam olmasına özen gösterildiğinde müthiş bir başarı ve mutluluk sonuçlu serüven ortaya çıkıyor. Kim bilir beklide o zaman puzzle'da eklediğiniz yada çıkardığınız taşlar yeniden yer değiştirmesi gerekir tablonun ortaya çıkması için.
Sağlıcakla esen kalın.
Turgay Papakçı